Fietsen in Limburg

WANDELEN en FIETSEN
in de OMGEVING

Een uitgebreid netwerk van wandel- en fietsroutes dwars door natuurgebieden en langs vergezichten neemt je mee naar de meest onverwachte plekken die Zuid-Limburg te bieden heeft . Bv in het Vijlenerbos dat op een steenworp afstand ligt, vind je fiets, MTB, wandel, hardloop en trailrun routes. Ook de nabij gelegen Belgische Ardennen en de Duitse Eifel zijn paradijzen om te fietsen en te wandelen met oneindig veel routes.

Plan je route via de Wandelgids Zuid-limburg of het fietsroutenetwerk.

Als het past nemen wij jullie graag al trailrunnend, hardlopend of fietsend mee op mooie, rustige paden en wegen, zoveel mogelijk weg van de drukte. Ook is het mogelijk om een trailrunclinic of een nordicwalking clinic te boeken.

Wandel je de dutch mountain trial of het krijtlandpad en wil je de volgende dag weer fit en uitgerust verder wandelen dan hebben wij voor jou 3 zeer comfortabele kamers met heerlijke bedden en fijne douches. Beide routes komen door onze achtertuin: DMT 1 km en krijtlandpad 500 m.

Fietsenstalling

De fietsen kunnen gestald worden in een schuur die ’s avonds afgesloten wordt en beveiligd met een alarm. Er zijn oplaadpunten aanwezig voor E bikes.

Vakantie in VIJLEN het enige BERGDORPJE
van NEDERLAND

Vijlen, bekend om zijn hoogstgelegen kerk en prachtige benedictijnenklooster, is een gezellig dorpje met genoeg bedrijvigheid. Je vindt hier maar liefst 6 restaurants, een buurtwinkel, bloemen en cadeau winkel, een bakkerij en een wijngaard met zijn eigen bergdorpjeswijn st Martinus. Zowel de kerk, het klooster als ook de wijngaard zijn een bezoek meer dan waard.

UITJE naar de STAD

Wil je een dag naar een stad dan heb je de juiste regio gekozen. Aken ligt op een steenworp afstand net als Maastricht en Heerlen. Luik en Keulen is ongeveer een uur rijden. Dit zijn steden met prachtige terrassen, mooie kerken en musea en natuurlijk heerlijk om te shoppen.

omgeving vijlen
wandelen in de omgeving

Wat is er te doen in de directe omgeving van Vijlen

WIJNGAARD ST. MARTINUS
Wijngaard st Martinus (vernoemd naar de kerk van Vijlen) is een innovatief wijnbedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. De wijngaard bestaat al sinds 1988 en was de eerste die rode wijnen maakte in Nederland. De verschillende percelen in en om Vijlen omvatten momenteel 28ha. Bijna alle wijnen zijn bekroond met nationale en internationale medailles bij verschillende prestigieuze wijnkeuringen.

Elke dinsdag t/m zondag kun je deelnemen aan de 1 uur durende wijnproeverij van 3 verschillende wijnen.
De rondleidingen door de wijngaarden en wijnkelders met een wijnproeverij van 3 wijnen duurt ongeveer 2 uur en zijn elke dinsdag t/m zaterdag.
www.wijngaardmartinus.nl

GULPENER BIERBROUWERIJ
De Gulpener bierbrouwerij is al 8 generaties lang een onafhankelijke familiebrouwerij. Het bier wordt gebrouwen met water uit eigen bronnen, hop uit de eigen hoptuin en het gerst van boeren uit de regio met als doel het duurzaamste brouwhuis van Europa te worden.
Een bezoek aan het brouwlokaal is de moeite waard. Het bestaat uit een 25 miles-horecaconcept met Biergarten, Bierwinkel, Microbrouwerij, Smaakbibliotheek en Studielab. Onderdelen die stuk voor stuk het gedachtegoed van de brouwerij uitdragen en samen het meest complete bierbelevingscentrum van Nederland vormen. Ze bieden diverse arrangementen aan zoals bv. een rondleiding, high beer, bier en chocolade workshop, brouw je eigen bier.
www.gulpenerbrouwlokaal.nl

Kerk Wahlwiller
In het kerkje van Wahlwiller zijn fraaie muurschilderingen van Aad de Haas te zien. Hij schilderde in de periode 1946-1949. Er is een ware hetze ontstaan over het schilderwerk dat zover ging dat in 1949 op goede vrijdag op last van het Vaticaan de kruiswegstaties uit de kerk verwijderd moesten worden. In 1981 zijnde kruiswegstaties weer teruggekeerd.

De kerk is iedere dag geopend van 9 tot 17 uur.
www.kerk-wahlwiller.nl

Muurschilderingen Kapel oud-Lemiers
In 1978 beschilderde Hans Truijen de kapel met hulp van zijn zoon en vrouw. De reacties op de schilderingen zijn zeer uiteenlopend van “jakkes” tot “wow”. Een rondleiding is zeker de moeite waard. Info-kapel@catharinakapel-lemiers.nl (de kapel is in principe alleen geopend voor rondleidingen, prijs 2 euro pp en duurt 45 min)

Oud-Lemiers 16
6295 AT Lemiers

Klooster Wittem
Pelgrimsoord klooster Wittem is vooral bekend als pelgrimsoord voor de heilige Gerardus en Maria van Altijddurende bijstand. Rondleidingen: een kijkje achter de kloostermuren. Tijdens de rondleidingen bezoek je o.a de kloosterkerk en kapellen, de oude refter, de imposante kloosterbibliotheek, de grafkelder en de kloostertuin. De rondleiding duurt ca 1,5 uur en aansluitend kun je genieten van een kop koffie of thee met vlaai.
www.kloosterwittem.nl/rondleidingen

Abdij Sint Benedictusberg
De abdijkerk, de crypte en het atrium zijn voor iedereen toegankelijk. Voor het bijwonen van de liturgische diensten, voor een stil persoonlijk gebed of uit belangstelling voor zijn architectuur. Of wil je een kaarsje opsteken bij een icoon van Maria in de crypte? Andere delen van de abdij zijn niet te bezichtigen.
Ook is er een kunstatelier de Vier Gekroonden. Hier vervaardigt men kunstwerken in natuursteen, brons en hout. In het atelier Theophanes worden iconen geschilderd volgens de Orthodoxe traditie. Ook kun je hier terecht voor paaskaarsen en photoshop bewerkingen. In de abdijwinkel Sint Gregorius worden artikelen van de ateliers verkocht. Verder is de winkel gespecialiseerd in het Gregoriaans en verkoopt het boeken die raken aan het monastieke en liturgische leven.

Abdij Sint Benedictusberg
Mamelis 39, 6295 NA Lemiers
www.benedictusberg.nl

De Heebrig
De natuurtuin de Heebrig is gelegen bij Vijlen in het gehucht Melleschet. De heebrig is ongeveer 1.1 ha groot en gelegen op de helling van een beekdal, het is nederlands hoogst gelegen natuurtuin.
Sinds 1974 is het IVN Vijlen-Vaals de trotse beheerder van deze door haar zelf aangelegde natuurtuin. Daarvoor was het eerst een grindgroeve en daarna een vuilstortplaats van de gemeente Vaals.
Geopend in de maanden juni – juli – augustus
De entree bedraagt 1 euro p/p. Tot 18 jaar vrij.
www.ivn.nl/afdeling/ivn-vijlen-vaals/de-heebrig

Kijk voor nog vèèl meer tips even op deze site: Visit Zuid-Limburg.